fbpx

Forfatterinterview med Katya Dalsgaard

”Det er okay ikke at have styr på alting”

Katya Dalsgaard udgiver snart sin første bog ”Hvis vi får hinanden til sidst”. En bog om den første kærlighed og at være ung – på godt og ondt. Vi har stillet hende syv spørgsmål om bogen og hendes inspirationskilder.

Katya Dalsgaard

1. Hvad er inspirationen bag din bog, og hvordan kom du i gang?

Inspirationen til min bog har jeg i høj grad fundet i mit eget liv og mine omgivelser. Da jeg begyndte at skrive bogen, gik jeg i gymnasiet. Der var masser af afleveringer, lektier og ting, jeg skulle, og jeg følte mig begrænset i en sådan grad, at jeg holdt op med at læse bøger og skrive. Noget, jeg ellers har gjort, siden jeg var en lille pige. Men så opdagede jeg en skriveplatform, der hedder Wattpad. På Wattpad skrev folk bare. De delte deres tanker og ord frit, i modsætning til mig selv, der aldrig tidligere havde delt noget af det, jeg havde skrevet. Det var inspirerende, og selvom jeg var nervøs, og det var grænseoverskridende, følte jeg, at jeg har havde fundet et sted, hvor jeg kunne dele min kreativitet med andre. Det var lidt tilfældigt og spontant, at jeg begyndte at skrive på bogen.

2. Hvordan var reaktionen, da du begyndte at dele dine ord på Wattpad?

På Wattpad var der lynhurtigt læsere, der begyndte at følge det, jeg skrev. På Wattpad skriver man typisk et kapital ad gangen, og det var en kæmpe anerkendelse at få positive kommentarer og ideer til mine tekster. Det var læserne, der fik mig videre fra kapitel til kapitel, for i starten havde jeg ikke forestillet mig, at det skulle ende med at blive en bog. Til sidst havde jeg flere tusinde læsere, der fulgte mig kapitel for kapitel. Det var en fed oplevelse, som drev mig videre. De sad og ventede på mit næste kapitel, og det vækkede forfatterdrømmen i mig, som jeg glemte i gymnasiet.

3. Havde du en klar ide om handlingen fra starten?

Jeg havde ikke en helt klar idé til handlingen, fordi jeg startede med at skrive et kapitel ad gangen, men det gav mig faktisk en frihed til at prøve ting af. Jeg fik omgående feedback fra læserne, så jeg kunne se, hvad der virkede, og hvad der ikke gjorde. Samtidig var bogen inspireret af mit eget liv på det tidspunkt, og på den måde kunne bogen sagtens have fået en anden slutning, hvis mit eget liv havde været anderledes.

4. Har du altid skrevet?

Da jeg var barn, skrev jeg små historier. Jeg skrev sådan set, før jeg kunne stave, men så fik jeg min storesøster til at skrive dem ind for mig på computeren.

Dengang var jeg sikker på, at jeg skulle være forfatter, men så blev jeg mødt af omverdenens reaktion. ”Du skal være realistisk” og ”Man kan ikke tjene penge på at skrive bøger” var nogle af de sætninger, jeg hørte en del af. Der var mange, som syntes, at det var en rigtig dårlig idé.

Da jeg blev kontaktet af forlaget Lindbak + Lindbak, skulle jeg pludselig forholde mig til nye muligheder og i øvrigt også til en videre bearbejdning af min bog, så den blev mere helstøbt. Nu skulle jeg se på min bog med nye øjne – uden mine læsere, og jeg skulle lære at stole på min egen dømmekraft, og at jeg godt vidste, hvad der fungerede.

I forhold til en fremtid som forfatter tænker jeg, at nu har jeg skrevet min første bog, og så må vi se, hvad der sker.

5. Hvem vil du gerne nå med din bog? Og hvorfor?

På Wattpad kom jeg i kontakt med mange unge piger, som kæmpede med forskellige problemer. De kunne genkende sig selv i min historie, og via min fortælling fik de et frirum. På en måde kan man sige, at vi var sammen om at skabe bogen, og jeg føler også, at vi har noget til fælles udover historien.

I min bog har den ene hovedperson en social arv, han kæmper med at bryde ud af. Det er vigtigt for mig at kommunikere, at man er mere end det sted, man kommer fra, og de mennesker, der har bragt dig ind i verden. Det er vigtigt at kunne se, at verden er mere end det.

Jeg vil gerne favne de unge, der ikke synes alting er så nemt. De unge, der ændrer sig, måske bliver forelsket og får sin første kæreste. Det kan være en svær tid. For man tænker, hvem er jeg? Og mens man prøver at finde ud af, hvem man er, så risikerer man måske at miste sig selv. Min pointe er, at det er okay ikke at have styr på det hele. Det er okay bare at være ung.

6. Hvem er dine egne favoritforfattere?

Jeg er vokset op med mange klassiske forfattere. De bøger fyldte meget hjemme hos os, og det er noget, jeg har sammen med min far. Det var forfattere som George Orwell, Hemingway og Virginia Woolf – men også John Green og Jandy Nelson. Der var mange. Jeg er også vild med en række danske forfattere, der deler billeder af de unges virkelige verden, fx er Sarah Engell og Sofie Riis Endahl meget dygtige.

7. Hvilken bog drømmer du om at skrive næste gang?

Jeg går altid og får nye ideer. Jeg vil helst skrive noget, som jeg føler, er virkelighedsnært for mig. En af de ideer, jeg går med i øjeblikket, er en fortælling om at have sabbatår og være i en form for limbo mellem fremtiden og alle de store beslutninger.

Nu må vi se.

Om bogen Hvis vi får hinanden til sidst
af Katya Dalsgaard

Olivia er okay. Hun er okay med sin fars forfremmelse, og med at flytte til den søvnige provinsby Bellishøj, og mest af alt med, at hun ikke er noget særligt.
Men så møder hun ham.

Link er ligeglad. Han er ligeglad med menneskene i Bellishøj, og med sin far, der lever på bodegaen, og mest af alt med, at han ikke har nogen fremtid.
Men så møder han hende.

Hvis vi får hinanden til sidst er en roman om at være ung, forvirret og forelsket, og om at skulle finde sig selv i en tid, hvor ingenting giver mening.

Med mere end 265.000 læsninger er Hvis vi får hinanden til sidst en af de mest populære danske historier på skriveplatformen Wattpad. Historien har ligget som nummer 1 i flere kategorier, heriblandt teenage-fiktion og romantik.

Udgivelsesdato: 27. august 2020

Læs mere om Katya Dalsgaard her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev