fbpx

Forfatterinterview med Pablo Hamburger:

Grusomheden rystede mig

Et forsvundet fadderbarn såede det første frø til spændingsromanen LANDET MED DE BLODIGE BAKKER af Pablo Hamburger. I debutforfatterens gribende bog er folkemordet i Rwanda det grumme baggrundstæppe for en ung mors kamp for overlevelse og en gruppe FN’s soldaters håbefulde indsats.

Vi har i dette forfatterinterview med Pablo Hamburger stillet nogle spørgsmål om hans historiske spændingsroman, der netop er udkommet på forlaget Lindbak + Lindbak.

Landet med de blodige bakker

1. Fortæl lidt om inspirationen bag din roman?

Inspirationen bag min bog er todelt. Da jeg var barn, var min mor fadder for et barn i Rwanda. Det var spændende at høre om hans liv, som var meget anderledes end mit. En dag stoppede brevene bare, og vi fik at vide, han var forsvundet. Vi fandt aldrig ud af, hvad der skete med ham.

I den forbindelse fortalte min mor mig om folkemordet i Rwanda, men jeg tror ikke, at jeg helt forstod omfanget af grusomhederne, før jeg blev meget ældre. Det var nemlig først i min gymnasietid, at Rwanda og folkemordet dukkede op igen i forbindelse med noget eksamensforberedelse. Jeg var, for at være hudløst ærlig, lidt af en doven hund, men jeg fik lov til at arbejde sammen med min kærestes flittige gruppe, hvis jeg selv forberedte et emne. Valget faldt på folkemordet i Rwanda. Historien fangede mig. Grusomheden rystede mig. FN’s passivitet vækkede min vrede. Jeg var målløs over, at verden bare kiggede den anden vej, mens tæt på en million mennesker blev slagtet med macheter. Det var ikke et folkemord, der sprang ud af ingenting, men ingen havde forsøgt at gribe ind.

Da jeg gik i gang med bogen, trak jeg også på en anden inspiration nemlig Quentin Tarantino, nærmere bestemt hans berømte film Inglorious Basterds. Jeg var vild med den måde, at han tilføjede en ”hvad-nu-hvis”-vinkel på historiske fakta.

2. Har du altid skrevet?

Jeg har ikke altid skrevet, men jeg har altid været en slags historiefortæller. Inde i mig har der altid været en lyst til at fortælle store historier. Eller for den sags skyld at at lytte til dem. I skoletiden følte jeg mig begrænset af rammen i forhold til at skrive og formulere mig, men nu hvor jeg selv bestemmer emnet, er det lystbetonet på en helt anden måde.

Efter gymnasiet besluttede jeg mig i øvrigt for at blive historiker. Jeg er nu på den sidste del af studiet på Københavns universitet. Jeg elsker mit fag – og det er nok endnu en grund til, at der er en historisk vinkel på bogen.

3. Hvor lang tid var bogen på vej?

Jeg begyndte at skrive på bogen i 2014, men den lå stille i lange perioder. På det tidspunkt spillede jeg fodbold på et ret højt niveau og havde i øvrigt travlt med at være ung. Processen tog sin tid.

I 2017 var bogen færdig i sin første rå form. Herefter gik der et par år med at finpudse den. I 2020 sendte jeg den til Lindbak + Lindbak. Herfra var der endnu en redigeringsproces, som jeg har lært rigtig meget af.

Med så lang en rejse siger det næsten sig selv, at jeg har skullet arbejde med min tålmodighed. Det tror jeg alle forfattere skal.

4. Hvordan har det været at springe ud som forfatter

Det har været surrealistisk at stå med en færdig bog i hænderne. Det var en drøm for mig at få udgivet min bog, men jeg vidste jo godt, hvor svært det er at få en forlagskontrakt, så jeg turde næsten ikke drømme om det.

Da det endelig lykkedes, var jeg meget glad og tænkte ”er det her virkelig rigtigt”. Heldigvis har folk omkring mig været opmuntrende hele vejen igennem. Det har betydet meget. Alligevel kunne jeg godt mærke på min kæreste, venner og familie, at det gjorde en forskel, da den endelige bog lå der. Så blev det endnu større. Her var det fysiske bevis på alt det, jeg har talt om i årevis.

5. Hvilke forfattere er du selv inspireret af?

I min tilgang til det historiske aspekt er jeg inspireret af Ken Follett, fx hans Century-trilogi. Han har researchet supergodt, og det har imponeret mig. Grundigheden i hans arbejde vidner for mig om et stærkt håndværk og en stor kærlighed til historie.

På et andet niveau er jeg inspireret af manuskriptforfatteren Aaron Sorkin, fordi jeg godt kan lide at drive fortællingen videre via dialog,

Om bogen LANDET MED DE BLODIGE BAKKER af Pablo Hamburger

På bare 100 dage blev næsten 1 million mennesker slagtet i Rwanda i det, mange betragter som det glemte folkemord.

I LANDET MED DE BLODIGE BAKKER følger vi en lille gruppe FN-soldater, der passivt må se til, mens landet omkring dem opløses i mord og tragedie. Vi møder også den unge tutsi-mor, Nadege, der sammen med sin søn desperat forsøger at undslippe macheterne, samtidig med hun til sin rædsel oplever, at hendes hutu-mand vender sig mod dem.

Tusindvis af tutsier på flugt søger hjælp hos FN, men til trods for den ekstreme situation får alle FN-soldater ordre om at trække sig omgående ud af Rwanda. Det efterlader gruppen af soldater, anført af den karismatiske kaptajn Jack Truel, i et voldsomt dilemma. Skal de følge ordre eller følge deres hjerter? For Nadege udvikler flugten sig katastrofalt, da hun indfanges af en af de mest blodtørstige og brutale hutu-generaler.

LANDET MED DE BLODIGE BAKKER er et brag af en debutroman fyldt med spænding, store følelser og ikke mindst en hæsblæsende slutning, hvor forfatteren, Pablo Hamburger, i sand Quentin Tarantino-stil lader handlingen tage en uventet drejning: For hvad nu hvis, nogen havde handlet anderledes, ville lige så meget blod være blevet spildt i det smukke land kendt for sine tusinde bakker?

Udgivelsesdato: 27. januar 2022.

Læs desuden et af de andre forfatterinterviews.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan det er at være forfatter på vores forlag, så finder du mere viden her.

Bogen vil kunne findes hos udvalgte boghandlere, alle større streamingtjenester samt hos online boghandlere som fx Plusbog, Saxo.com og Gucca.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev