fbpx

Forfatterinterview med Tor Lindsø

”Mennesker, der lyver sig til et nyt liv, har altid fascineret mig”

Skyggegæsten af Tor Lindsø er en fængende psykologisk thriller om både psykopater og falske identiteter.

1. Hvordan vil du beskrive din bog?

Skyggegæsten er en bog for krimilæsere, der elsker et uforudsigeligt plot. Det er en bog for dem, der tænder mere på psykologiske twists end biljagter og eksplosioner.

Der er flere psykologiske vinkler i bogen, både i hovedpersonens karakter og den morder, han jager, som nuancerer handlingen og personerne. Således er hovedpersonen, en betjent ved navn Vitus Emmental, netop så god til sit job, fordi han er så ”forkert” til så meget andet og kæmper med et personligt trauma.

Hvor ville det være
frygteligt og ubarmhjertigt
at drukne i det iskolde hav”

2. Hvad er inspirationen bag bogen?

To ting har særligt inspireret mig.

For det første Svalbard. Det iskolde klima og det fascinerende golde landskab har gjort et stort indtryk på mig. Jeg har været der flere gange, og når jeg har sejlet på fjordene, har jeg ofte tænkt på, hvor frygteligt og ubarmhjertigt det ville være at drukne i det iskolde hav. Derfor indgår både kulde, hav og Svalbard i min bog.

”Det viste sig, at manden
havde levet et dobbeltliv”

Det andet er undren over dobbeltliv. Jeg havde engang en arbejdskollega, hvor manden stak af lige før brylluppet og lod bruden sidde tilbage med en hvid kjole, bryllupsgæster og et kæmpe chok. Det viste sig sidenhen, at manden havde levet et dobbeltliv, som ingen havde opdaget. Den oplevelse plantede det første lille frø i mig. Det fascinerer mig, at nogen kan lyve sig til et helt nyt liv. Eller kan leve et liv så opdelt, at der er plads til fx to familier. Jeg prøver på at forstå, hvordan man kan forlade det liv, man lever, uden at se sig tilbage – uden at tænke på de efterladte og al den sorg, de sidder tilbage med. Sådan en handling kræver formentlig, at man har visse psykopatiske træk, så man ikke kan føle, hvad det gør ved andre. I Skyggegæsten leder hovedpersonen, Vitus Emmental, også efter nogen, der har skjult sine spor – uden jeg vil røbe andet end at det bliver en dramatisk og nervepirrende jagt.

4. Hvilke bøger vil du anbefale

Stieg Larsson: Millennium-trilogi

Anne Mette Hancock: Ligblomsten

Morten Hahn-Pedersen: På zarens befaling

Om forfatteren

Forfatteren kan på mange måder identificere sig med bogens hovedpersen. Især den menneskesky personlighed, perfektionismen og grundigheden i sit arbejde og den OCD-lignende adfærd.

“De egenskaber har på én gang gjort livet besværligt for mig, men samtidig givet mig ro til fordybelse og kreativ udfoldelse. Jeg er så heldig, at jeg befinder mig yderst godt i mit eget selskab og er derfor forskånet for at føle mig ensom, selvom jeg ikke ser andre mennesker i længere tid. Fx har de sidste par år, hvor vi har levet i en coronatid, ikke været meget anderledes end, hvordan jeg normalt lever mit liv.

Min fantasi kan nogle gange løbe afsted med mig, og jeg kan have svært ved at tøjle alle mine tanker. Det var derfor en befrielse, den dag jeg besluttede mig for at skrive, så jeg kunne slippe alt mit tankemylder fri. I min lille sorte notesbog er der idéer og historier til flere bøger end jeg kan nå at skrive i min levetid.”

Tor Lindsø arbejder i øjeblikket på efterfølgeren til Skyggegæsten. Denne gang foregår handlingen primært i Sønderjylland og bogens titel er DOVENDYR.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev