fbpx

Hvilket forlag skal jeg vælge?

Vores forlag Lindbak + Lindbak blev grundlagt i 2016 og har fokus på at udgive bøger i populære genrer som fx krimi, historiske romaner, romance og børnebøger. 

Vi er et forlag, der ønsker at give vores forfattere indflydelse og sparring, så vi sammen kan skabe den bedst mulige bog. Vi er desuden optaget af at skabe et kreativt skrivemiljø omkring vores forfattere og planlægger årlige forfatterdage, hvor man som tilknyttet forfatter bliver inviteret til arrangementer, hvor der er indlæg om fx skriveteknik, plotmetoder eller personkarakteristik.

På Lindbak + Lindbak udgiver vi kun omkring 15-20 titler om året, så hver eneste bog betyder meget for os. Vi pusler om dem og følger dem helt til dørs.

Hvordan får man udgivet sin bog hos Lindbak + Lindbak?

Hvis du har forfatterdrømme og gerne vil udgive en bog, så er vi muligvis det rette forlag for dig. Vi er sådan set åbne over for alle former for fortællinger, så længe de har kant og hjerte. Vi skæver dog også altid til en bogs kommercielle potentiale. Det er dyrt at udgive en bog, så der skal være en vis balance i tingene.

Det er en stor hjælp for både dig og os, hvis du sender os et gennemtænkt manuskript, således at plottet hænger sammen hele vejen. Vi oplever nemlig, at dette er den største barriere i forhold til at blive tilbudt en forlagskontrakt. Et godt, helstøbt plot er således langt vigtigere end om der er lidt stavefejl. Du har desuden klart nemmere ved at blive udgivet, hvis du sender os et helt manuskript. En synopsis er svær at bedømme, og vi ved af erfaring, at der er lang vej fra en idé til en reel bog.

På vores forlag foretrækker vi at modtage digitale manuskripter sammen med en kort introduktion af dig samt den målgruppe du mener, din bog ville være interessant for.

Hos Lindbak + Lindbak tilbyder vi vores forfattere en reel forlagskontrakt og beder ALDRIG vores forfattere om medfinansiering.

Se her hvilke slags bøger vi udgiver. Vores bøger er tilgængelige hos fysiske boghandlere og på biblioteker. Desuden findes de på streamingplatformene Mofibo, Saxo Premium, Nextory, Bookmate, Bookbeat og ereolen. Du finder i tillæg vores bøger hos en række online boghandlere som Saxo, Gucca, Tales og buuks.dk.

Der er også gode råd at finde hos Dansk Forfatterforening.

Kan man leve af at være forfatter?

Det kan være svært at leve af at være forfatter, men det er ikke umuligt. Det nemmeste er selvfølgelig at skrive en bestseller, men ikke engang Jussi Adler-Olsen og R.K. Rowlings ramte rigtigt med de første bøger. Som forfatter er det derfor en god idé at indstille sig på at skrive flere bøger, før man slår igennem. En ide kan være at skrive en serie af bøger om samme hovedperson eller at holde sig inden for samme genre, så man opbygger en platform af viden og læsere over tid. En forfatter bruger meget tid på at skrive, og hvis man begynder at holde antallet af investerede timer op mod indtjeningen, er der mange fag, som aflønner bedre, men få fag har samme potentiale for succes og rummer lige så meget kreativitet og engagement.

Hos Lindbak + Lindbak tilbyder vi vores forfattere fair forlagskontrakter, men det vil altid i sidste ende være modtagelsen hos læserne, der afgør, hvor meget man tjener.

Er det svært at blive forfatter på jeres forlag?

Det ærlige svar er ja, det er svært at blive forfatter på vores forlag. Det er svært alle steder. Et forlag investerer mange ressourcer i en bog, og derfor vil man som forlag altid stille store krav til plottet og potentialet. Svært er dog ikke det samme som umuligt, så bliv endelig ved.

Vores forlag Lindbak + Lindbak er generelt mere villig til at optage krimier, historiske romaner og romantiske bøger, da der typisk er stor læserinteresse for disse genrer, men vi er også åbne over for drama, slægtsromaner, true crime, børnebøger og selvudvikling.

Vores bøger bliver i øvrigt altid udgivet i trykt form og som e- og lydbog. Vi ved, at det betyder meget for vores forfattere, at de er sikre på, at deres værk også kommer i en trykt version, så man kan holde den bog, man har brugt så mange timer på at skrive i hånden.

Udover det danske marked har vi altid det mål at sælge såkaldte foreign rights til udlandet, således at vores forfattere også kan få udgivet deres bøger i udlandet. Det kræver selvfølgelig, at der er interesse fra udlandet. Vores forlag deltager i relevante bogmesser som London Book Fair og Frankfurt Buchmesse. På disse messer møder vi andre forlag og præsenterer vores bøger og forfattere. I det hele taget har vi løbende dialoger med udenlandske forlag og agenter fra så forskellige lande som Argentina og Rusland.

Skal man tage et forfatterkursus først?

Vi bliver tit spurgt om, det er en fordel at have gennemført et skrivekursus eller have taget en forfatteruddannelse først. Det behøver du ikke. Det handler i sidste ende altid om din evne til at skabe et godt plot og evnen til at skrive fængende. For nogen kan det dog være en stor hjælp at have gennemført et kursus, fordi det hjælper med at skabe struktur og fremdrift.

Vi oplever, at nogle forfatterkurser påstår, at de kan hjælpe deltagerne med at skrive en bestseller. Det er desværre ikke det, vi oplever. De forfattere, vi har tilbudt en forlagskontrakt, som tidligere har været på forfatterkurser har måtte lave store dele af plottet om, fordi niveauet ikke holdt. Der er ingen smarte genveje, så stol på dit eget talent – og brug de dele, du kan på din egen rejse. Vi anbefaler, at du analyserer og researcher på forfattere, du synes skriver godt. Hvordan er plottet bygget op? Hvordan er tonen? Hvor mange linjer bruges på at sætte en stemning, osv?

Sender man en hel bog?

Du behøver ikke at gøre det, men det hjælper på dine muligheder for at blive tilbudt en kontrakt at gøre det. Vi er ikke særlig glade for bare at få en synopsis, hvor der ikke ligger en færdig bog til grund. Som tidligere nævnt er der lang vej fra en synopsis til en færdig bog. Det kan derfor være svært for os at vurdere din evne til at fastholde læseren over en hel bog. Vi kan hellere ikke vurdere, om du er god til at holde dig til den røde tråd. Derfor skal en synopsis være noget helt særligt, eller vi skal kende forfatterens tidligere værker for at det fører til en forlagskontrakt hos os.

For god ordens skyld skal det gentages, at vi naturligvis meget gerne modtager en synopsis, der præsenterer din bog. Det er en synopsis uden bog, vi ikke er særlig begejstrede for. En synopsis indsendt til Forlag Lindbak + Lindbak skal indeholde overordnet plotline samt en præsentation af de vigtigste personer. Længden skal være 2-3 A-4 sider.

Vi oplever desuden ofte, at vi kun får tilsendt de første 4 eller 5 kapitler. Denne fremgangsmetode er selvfølgelig helt okay, men vi indgår ikke en kontrakt uden at have set hele værket. Vi bruger lang tid på at læse indsendte manuskripter og ser derfor i øvrigt helst ikke, at du har sendt den samme bog til en masse forskellige forlag. Vi forbeholder os i alle fald retten til at sige nej tak til at vurdere det.

Ingen skriver den perfekte bog

Når man indsender sin bog til et forlag, og sågar er så heldig at få tilbudt en forlagskontrakt, opstår en ny situation. Alle bøger skal tilpasses og redigeres. De fleste forfattere må indstille sig på at omskrive mindre dele af bogen eller rette huller i deres fortælling. Hos os siger vi altid, at vi skal gøre det bedste for bogen. Heldigvis oplever vi, at vores forfattere er glade for at få friske øjne på. Vi udfordrer din fortælling og sammen gør vi den endnu bedre.

Du kender sikkert udtrykket “kill your darlings.” Udtrykket dækker over, at man nogen gange bliver nødt til at skære ting fra i sin bog. Det kan fx være et kapitel, der beskriver en udvikling, du allerede tidligere har dækket i bogen. Vi oplever også, at det kan være nødvendigt at skære til i persongalleriet. Humlen er, at når du skærer fedtet fra, ender du med en bedre bog. På vores forlag Lindbak + Lindbak hjælper vi vores forfattere i denne proces. Det er en proces, der tager tid og kræver tålmodighed.

Det tager lang tid fra, du indsender en bog, til den reelt udkommer. Vi oplever, at vores forfattere er overraskede over, det tager så lang tid. En bog skal dog gennemgå en lang række processer før udgivelse.

  • Plotgennemgang
  • Omskrivning og tilpasninger
  • Sproglig korrektur
  • Efterfølgende tilpasninger
  • Testlæsere
  • Efterfølgende tilpasninger
  • Sidste gennemlæsning

Der går typisk et år fra du indsender den første version af din bog til den udkommer. Det er naturligvis også vigtigt at ramme det rette udgivelsestidspunkt. Det kan være oplagt at udgive en feel good-bog op til sommerferien eller en krimi op til krimimesse. Vi gør altid det, vi vurderer, er det bedste for bogen.

Vi glæder os til at læse din bog, så send den endelig til os.

Forlag
Tilmeld dig vores nyhedsbrev