fbpx

Det er blevet sværere at være et “godt” menneske

Den islandske forfatter Gudrún Brjánsdóttir sætter i romanen KAKAOKULTEN fokus på sin egen tid med humor, indsigt og tåkrummende nøjagtighed. Hun mener, at der er så mange ydre og indre forventninger, at det aldrig har været sværere at være menneske. I øjeblikket underviser Gudrún i old norse languages på det anerkendte Cornell University  i USA, hvor hun også er i færd med en kandidatuddannelse i lingvistik.

Kakaokulten

Fortæl os lidt om Hjalti, bogens hovedperson i Kakaokulten. Hvad er det, han repræsenterer?

Hjalti er indbegrebet af vores tid. Han prøver at gøre alting rigtigt og er overbevist om, at han følger sin generations usagte, moralske kodeks. Alligevel har han det ad helvede til. Han sover ikke, skælder sig selv ud. Det er nærmest, som om hans samvittighed prøver at myrde ham.

På samme tid foragter han mennesker omkring sig, der har fundet ud af at navigere i den moderne verden på andre måder end ham selv. Han føler sig misforstået, og selvom hans venner hævder at være gode lyttere, er det, som om ingen hører det, han siger.

Hjalti overtænker alt og er en perfektionist. Han vil fx gerne være ordentlig i forhold til klimaet, pandemien, men bare ved at leve påvirker han klimaet og kan ikke undgå smitte.

Hjalti får det stadig værre og har ovenikøbet kærestesorger. I bogen leder han efter mennesker, han kan føle sig forbundet med og dele følelser med. Han finder nye venner, uventede steder. Mennesker, der mødes og deler. Selvom oplevelsen umiddelbart er positiv, finder Hjalti ud af, at bare fordi man deler og mødes, er det ikke ensbetydende med, at man bekymrer sig om hinanden.

Kakaokulten er et snapshot af vores tid, hvad mener du, er markant ved vores tid?

Jeg tror, at begrebet samvittighed er blevet langt sværere at håndtere i vores tid. Der er så mange ting, vi skal være opmærksomme på. Der skal mere til at være et ”godt” menneske. Du skal udvise samfundssind, passe på klimaet, passe på hinanden i forhold til pandemien, ikke udsende negativ energi. Det forventes også, at vi hele tiden arbejder på at forbedre os selv som mennesker, udreder ting, der tynger os, så vi bliver bedre og mere tilfredse – vi skal have fokus på det enkle, vigtige i livet. Vi har aldrig haft flere muligheder, så der er ingen undskyldning for ulykke. Der er en forventning om at søge ind til kernen, blive mindre kompleks i en verden, der er ekstremt kompleks, og det tror jeg ikke er muligt at opnå. Jeg mener, at vi altid vil bære vores problemer og fortid med os og nogle gange gøre dumme ting, uden det giver mening.

Mennesker, der er rolige og afbalancerede i sådan en grad, at de næsten virker umenneskelige, skræmmer mig meget. De gør mig utilpas, og jeg kan ikke lade være med at tænke, hvad der mon rører sig under overfladen.

Hvilket indtryk vil du gerne have, at folk sidder tilbage med efter at have læst bogen?

I min bog er der forskellige karakterer, og jeg prøver på at belyse, hvor utroligt mange forskellige løsninger, der er på de problemer Hjaltis generation står overfor, rent menneskeligt. Vi har tendens til at tro, at den løsning, vi selv har valgt, er den eneste, der virker. Jeg mener, at forskellige løsninger virker for forskellige mennesker – og måske virker ingen af dem helt, men er bare måder, vi lever vores liv på. Der er ingen facitliste på livet. Det eneste, jeg med garanti ved ikke virker, er at prøve at være ren og perfekt.

Bliv ved med at bevæge dig, tag på rejser – både mentalt og fysisk, mød skøre mennesker og tag chancer, også selvom det kan ende dårligt. Lad være med at isolere dig, selvom det kan være fristende.

KAKAOKULTEN

Hjalti lider af kærestesorg. Og af angst. Og af tvangstanker. Efter kæresten Anna forlod ham, er han røget ned i et sort hul, som han har svært ved at komme op af. Han har ikke sovet ordentligt i ugevis.

Da han går op for at klage over overboens støj, bliver han inviteret til en healende ceremoni i en såkaldt Kakaoklub. Selvom Hjalti synes, det lyder tosset, er han så desperat efter at få det bedre, at han vælger at deltage.

Den intense rene kakao fra Guatemala har en overraskende positiv effekt på Hjalti, og før han ved af det, er han på vej sammen med resten af Kakaoklubben til Islands mest isolerede område på en healingtur. I den overjordisk smukke nationalpark blandt gletsjere og sandsletter viser det sig hurtigt, at kakaoklubbens dominerende leder ikke mener, at parkens regler gælder for dem, og gruppen kommer hurtigt på kant med stedets personale – og hinanden.

Turen bliver helt anderledes, end Hjalti havde forventet.

Læs mere om Kakaokulten her

Bogen kan købes hos en lang række lokale boghandlere samt hos bl.a. Plusbog og Saxo

Tilmeld dig vores nyhedsbrev