fbpx

Forfatterinterview med Christina List:

Den sindssyge, hæmningsløse seriemorder er det ultimative mareridt”

En seriemorder kommer snart til at hærge området omkring Silkeborg. Heldigvis sker det udelukkende i den nervepirrende krimi KUN VI KENDER SANDHEDEN. Vi har interviewet debutforfatter og psykoterapeut, Christina List, i forbindelse med udgivelsen.

Christina List
Christina List
Hvorfor blev det en krimi?

”I starten havde jeg faktisk slet ikke planer om at skrive en krimi. Jeg var gået i gang med at beskrive dette mørke menneskes gerninger, men det blev så grumt, at jeg var nødt til at skabe en modpol til mørket. Og så havde jeg pludselig en politibetjent.

Med tiden blev det til tre karakterer, som er på jagt efter en seriemorder, for på den måde at etablere en god balance mellem fremdrift, lys og mørke – og så var jeg sådan set ude i en krimi. Det er jeg rigtig glad for nu.”

Hvor stammer inspirationen fra?

”Inspirationen til ”Kun vi kender sandheden” stammer helt sikkert fra mit arbejde som psykoterapeut, hvor jeg har arbejdet med en bred vifte af udfordrede mennesker. Det er et felt, jeg efterhånden ved en del om, og den viden bruger jeg i krimien.

Jeg har set de mørke sider af mennesket – og oplevet de yderste konsekvenser. Det er svært at tænke på, men det er også her, at man får en krog i læseren, for det er både skræmmende og fascinerende at prøve at forstå, hvad der udløser nogle af disse handlinger. Den sindssyge, hæmningsløse seriemorder er det ultimative mareridt for de fleste af os. Men selv en morder består af mere end sine gerninger. Vi er alle sammensatte. Vi rummer alle lys og mørke, men kun ganske få dykker ned i afgrunden.

I krimien har det som sagt været vigtigt for mig, at det lyse også er repræsenteret. Michael, betjenten, er den rolige, den fornuftige og den samvittighedsfulde. Han er ”overjeget”. Han er næsten for perfekt, og det er derfor, jeg også har tilføjet karakteren, Kevin, der er stjernereporter på jagt efter en god historie. Han minder mere om os alle sammen. Han begår fejl, men han er også meget menneskelig. Han er jeg’et – vi alle kender. Endelig er min tredje karakter en psykisk udfordret kvinde. Sarah har meget at kæmpe med. Hun fortrænger ting og retter vreden mod sig selv.”

Hvad har været det sværeste ved at skrive en krimi?

”Som psykoterapeut er begreber som plotudvikling og spændingskurve jo ukendte begreber, og her har jeg måtte lære en masse. Læringskurven har været meget stejl, og jeg har arbejdet hårdt på at skrive en krimi, der har læseren med hele tiden. Samtidig indeholder krimien som genre mange facetter, man som forfatter skal jonglere med. Alt det vidste jeg heldigvis ikke noget om, da jeg gik i gang.

Det har taget mig to år at skrive krimien – og så kom alt efterarbejdet og redigeringen, som har taget omkring et år. Det var en meget større opgave, end jeg anede, men nu da jeg er i mål, er det svært at få armene ned. Jeg glæder mig sådan til, at min bog skal ud at leve.”

Hvad har du lært?

”Jeg har lært uendelig meget. Og jeg har stadig meget at lære endnu. Jeg har desuden fået en helt ny respekt for fortællinger, hvor alt går op i en højere enhed, fordi jeg nu ved, hvor svært det er. Der er vildt mange dygtige forfattere derude.

I min nye krimi, som jeg allerede er i gang med, tænker jeg længere. Jeg har struktureret processen på en helt anden måde, denne gang. Jeg har styr på mere og derfor har det også været enklere og mindre stressende at skrive denne gang.”

Balancen mellem at være krimiforfatter og psykoterapeut?

”Jeg har bøvlet lidt med, at jeg i en årrække har hjulpet mennesker med psykiske problemer og forsøgt at nedbryde stigma i forhold til psykisk sygdom, og så skriver jeg en krimi, hvor det netop er det grænseløse psykiske tilfælde, som vi skal være bange for. Jeg har forsøgt at skabe balance ved at portrættere en psykisk sårbar kvinde, som en af karaktererne i bogen, der til trods for sine indre kampe har styrker og indsigt, så fortællingen om psykisk sygdom bliver mere nuanceret.

Som psykoterapeut er jeg ofte ærgerlig over, at psykisk sygdom er genstand for misforståelse og stigma. Samtidig vil jeg som forfatter gerne underholde, så det kryber ind under huden. Jeg har to hatte på og tænker, at de nok kan være på det samme hoved, trods alt. ”

Om bogen KUN VI KENDER SANDHEDEN af Christina List

Da endnu et mishandlet barnelig bliver fundet lidt uden for Silkeborg, begynder tre mennesker hver deres søgen efter svar. Betjenten, fordi hans hund fandt barnet. Journalisten, fordi han jagter en god historie, og den psykisk syge kvinde, fordi morderen er hendes far.

Udgivelsesdato: 1. september 2022

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan det er at være forfatter på vores forlag, så finder du mere viden her.

Bogen vil kunne findes hos udvalgte boghandlere, alle større streamingtjenester samt hos online boghandlere som fx Plusbog, Saxo.com og Gucca.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev