fbpx

Forfatterinterview med Guðrún Brjánsdóttir

”Jeg troede, jeg ville føle vrede. Men jeg følte ingenting”

Den prisvindende novelle, Autopilot, af Guðrún Brjánsdóttir handler om et overgreb og dets konsekvenser. Alle muligheder synes at ligge åbne for den unge, talentfulde hovedperson i bogen, men da en af hendes venner forgriber sig på hende, mister hun forbindelsen til sig selv og er ude af stand til at føle andet end en mærkværdig ligegyldighed.

Vi har i dette forfatterinterview med Guðrún Brjánsdóttir stillet den talentfulde forfatter nogle spørgsmål om hendes novelle, der nu udkommer på dansk.

Forlag Lindbak + Lindbak
Autopilot

1. Hvad er motivationen bag din bog?

Da jeg selv blev udsat for et overgreb og konstaterede, at noget tilsvarende var sket for skræmmende mange kvinder i min omgangskreds, opstod der et brændende ønske i mig for at skrive om emnet.

Autopilot er således delvist baseret på mine egne erfaringer, men jeg inddrager også andres oplevelser i bogen. Jeg har mange ting til fælles med hovedpersonen. Vi har begge oplevet et overgreb og har kæmpet med konsekvenserne. Hovedpersonen stammer også fra Reykjavik og studerer musik på konservatoriet i København, men til trods for de mange fælles træk kan man ikke sige, at bogen er direkte biografisk.

Da jeg skrev Autopilot, var jeg meget optaget af de automatiske reaktioner, der opstår i os, når vi bliver udsat for noget ekstremt. Kæmper du, flygter du, fryser du? Ingen ved det, før de står i situationen. Inden jeg selv oplevede et overgreb, troede jeg, jeg vidste, hvad jeg ville gøre og føle. Jeg troede, mine følelser ville være mere klare; At jeg ville være vred, men jeg oplevede at føle mig helt afkoblet fra verden, og det er fra den følelse, bogens titel stammer.

2.  Hvad betyder bogen for dig?

Autopilot betyder rigtig meget for mig. Dels har skriveprocessen hjulpet mig med at rumme min egen oplevelse, dels er det et forsøg på at sætte fokus på vigtigheden af emnet. Mange, jeg kender, har været udsat for en eller anden form for overgreb, så det er desværre en relevant problematik både i Danmark og Island.

Bogen er ikke en facitliste. Den rummer ikke svar på, hvad som er rigtigt eller forkert at føle. Jeg belyser bare, hvad jeg og andre har gennemgået.

3.  Hvilket budskab vil du gerne give videre?

Jeg har indset, at et overgreb er en ekstrem individuel oplevelse. Den kommer i mange former, og du ved ikke, hvordan du vil reagere. Du behøver ikke reagere på en bestemt måde. Jeg har fx oplevet, at mange har følt sig presset i disse #MeToo-tider til at blive vred og reagere, og det er også helt fint, hvis det er sådan du har det – men hvis du hellere bare vil stirre ud ad vinduet, er det også okay. Intet er rigtig eller forkert. Et overgreb kan desuden være meget komplekst, måske kender du personen, måske kan du ikke undgå en konfrontation. Der kan være så mange berøringsflader og følelser i spil.

I min bog ønsker hovedpersonen intet mere end at komme videre, og det har også været vigtigt for mig at kommunikere, at der er håb og et liv efter overgrebet.

4. Tre bøger, du er inspireret af

Kløe (Kláði) af Fríða Ísberg, 2018

En novellesamling, som udkom i Danmark i 2020. Novellerne handler om irritation, eller kløe, i forskellige menneskelige situationer. Stilen fangede mig fra første side.

Den kan fx lånes på ereolen.

 Øen (Drungi) af Ragnar Jónasson, 2016

Ragnars kriminalromaner er fyldte med mystik og spænding. Øen er en af de bedste bøger, jeg har læst af ham. Jeg kan se, at den forventes at blive udgivet på dansk i maj 2021. I mellemtiden kan du starte med hans andre gode krimier som fx Mørket eller Tågen.

Yahya Hassan af Yahya Hassan, 2013

Denne digtsamling, som har vakt stor opmærksomhed i hele Norden, synes jeg simpelthen er et must-read. Jeg anbefaler også at lytte til digteren selv læse op fra bogen. Du kan fx finde et klip på Internettet.

Digtsamlingen kan bl.a. lånes på e-reolen. Se mere her.

5. Tre stykker musik, du lytter til 

Don Giovanni – En opera af W. A. Mozart

Jeg lytter meget til klassisk musik, især sangmusik. For dem, som ikke kender operaverdenen så godt, og gerne vil begynde et sted, anbefaler jeg at se eller lytte til denne tragikomedie som er både underholdende og gribende.

Reflections – Víkingur Ólafsson

En nyudgivet plade hvor pianisten, Víkingur Ólafsson, spiller værker af de franske komponister Rameau og Debussy, og reflekterer omkring dem med hjælp af forskellige musikere. Selvom de to komponister er fra den klassiske musikhistorie ligger reflektionernes lydverden på grænser af forskellige stilarter.

Les Miserables – Claude-Michel Schönberg

Min yndlingsmusical! Den er baseret på Victor Hugos roman og finder sted i Frankrig i begyndelsen af 1800-tallet.

Om bogen AUTOPILOT
af Guðrún Brjánsdóttir

Alle muligheder synes at ligge åbne for den unge, talentfulde kvinde, som fortæller sin historie i Autopilot. Hun har gode venner, en kærlig familie og er på vej til en spændende optagelsesprøve ved musikkonservatoriet i København. Men efter en fest i juledagene, hvor en af hendes venner forgriber sig på hende, har hun mistet forbindelsen til sig selv og sine nærmeste og er ude af stand til at føle andet end en mærkværdig ligegyldighed over for verden omkring sig.

Autopilot er en rørende, moderne fortælling, som på realistisk vis beskriver konsekvenserne af et overgreb og handler om, hvordan man finder vej ud af mørket igen. Bogen vandt i 2020 konkurrencen Nye Stemmer i sit hjemland, Island.

Læs desuden et af de andre forfatterinterviews.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan det er at være forfatter på vores forlag, så finder du mere viden her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev