fbpx

Gode råd om ledelse i en coronatid:

”Ledere glemmer trivslen under corona. Det kan blive dyrt.

Den erfarne leder og Master Coach, Anita Palmgren, har skrevet en håndbog om ledelse i en coronatid. Hjemmearbejdet er lige nu en nødvendighed – og efter corona formentligt et aktivt tilvalg. De danske virksomheder har omstillet sig på imponerende vis i forhold til praktikken – men nu mener Anita Palmgren, at tiden er inde til et servicetjek af ledelseskompetencer og -metoder for fortsat at kunne sikre resultater og trivsel under nye rammebetingelser.

Anita Palmgren
Ledelse i en coronatid

1. Hvordan vil du beskrive din bog?

Min bog er til ledere og medarbejdere, der er interesseret i at tilegne sig nogle brugbare redskaber og indsigter i forhold til at få et samarbejde til at fungere både hvad angår trivsel og resultater – på trods af fysisk afstand og udfordrerede processer.

Bogen har en holistisk indgangsvinkel til ledelse, og jeg giver nogle helt konkrete værktøjer videre, som jeg selv har erhvervet som leder og Master Coach.

Det er en kort og letlæselig bog – som man kan læse eller lytte til i dag – og bruge allerede i morgen.

2. Hvad er inspirationen bag bogen?

I forbindelse med at Danmark corona-lukkede i marts 2020 blev vores arbejdssituation med et fingerknips helt anderledes, end den plejede at være. Tal fra Danmarks Statistik viser, at op mod 40% af arbejdsstyrken pludselig blev tvunget til at arbejde hjemmefra – og det tal er formentlig endnu højere nu.

Hjemmearbejdet sætter os i en ny situation i forhold til fx det kollegiale, sociale, motivationen, samarbejdet og målsætningerne. Og jeg tror, at vi er ved at indse, at forskellene og udfordringerne er større, end vi måske troede, da det begyndte. Jeg opdagede fx personligt, at flere og flere i mit netværk begyndte at miste motivationen til deres arbejde. De følte sig ”afkoblede”. Det blev jeg nysgerrig på – hvorfor var deres motivation dalende under corona?

”Mange i mit netværk
begyndte at miste
motivationen til deres arbejde”

Jeg begyndte derfor at spørge mere og mere ind til oplevelserne i mit netværk. Senere gik jeg mere systematisk til værks med en digital undersøgelse samt 14 dybdegående interviews.

Idéen til denne bog udspringer således af, at jeg gerne vil dele de erfaringer, som jeg har gjort mig i forbindelse med min undersøgelse og mine interviews. Det giver nemlig et værdifuldt indblik i, hvordan det er at arbejde under en pandemi for både medarbejdere og ledere, fx er det kommet meget bag på mig, hvor lidt fokus man har haft på det sociale aspekt.

”Det manglende fokus på det sociale
aspekt, er kommet meget bag på mig”

Virksomhederne, medarbejdere og lederne har klaret omstillingen imponerende i forhold til praktikken, men jeg oplever, at lederne i forhold til ledelsesudfordringen er blevet kastet ud på dybt vand – uden at vide om de egentlig kunne svømme. Faktum er, at det er meget anderledes at lede på fysisk afstand.

”Situationen har kastet ledere ud på dybt vand.
Uden nogen vidste, om de kunne svømme”

3. Hvad vil du gerne have, folk bruger bogen til?

Corona har tvunget stort set alle ledere til, pludselig, at lede på distancen uden nødvendigvis at have værktøjerne til det. Med bogen vil jeg gerne give ledere brugbare tips og konkrete værktøjer til, hvordan du som leder kan optimere dig selv som leder i denne tid. Hvordan du, på en ærlig og autentisk måde, kan blive en endnu mere nærværende leder i en fraværende coronatid. Medarbejdere kan også med fordel læse bogen.

Jeg oplever, at vi lige nu står et meget afgørende sted, hvor vi ikke længere kan smide ”krisekortet” – men hvor både medarbejdere og ledere bliver nødt til at forholde sig mere struktureret til kommunikationen og ledelsesopgaven relateret til hjemmearbejde og forandrede processer.

”Vi kan ikke længere smide ”krisekortet”.
Distanceledelsen er kommet for at blive
– og skal tages alvorligt”

4. Hvad er perspektiverne for distanceledelse efter corona?

Alt tyder på, at vi trods vaccine ikke lige foreløbig kommer tilbage til den normal, som vi havde før corona. Og i mit perspektiv, så tror jeg faktisk slet ikke, at vi kommer tilbage til tingene, som de var. 

Der er flere og flere virksomheder, som allerede nu permanent har besluttet, at deres medarbejdere skal arbejde mere fast hjemmefra, også efter corona. Der er således ingen tvivl om, at distanceledelse er kommet for at blive i en bredere forstand. Derfor er min anbefaling også, at du som leder indstiller dig på, at distanceledelse vil være et hverdagsvilkår og bør være en del af din ledelsesmæssige værktøjskasse, også efter corona.

Om forfatteren

Anita Palmgren har mere end 25 års erfaring med HR og ledelse, blandt andet fra Mega Records, DR og Sky Radio.  Anita har gennem tiden ansat mere end 300 mennesker, hvilket betyder, at hun har læst rigtig mange ansøgninger, har afholdt rigtig mange jobsamtaler og mødt et hav af kandidater. Derudover er Anita både DiSC-certificeret samt certificeret Master og Team Coach.

Anitas hjerte banker for nær­værende og auten­­tisk ledelse, der skaber resultater og trivsel, og hun har nu skrevet bogen LEDELSE I EN CORONATID.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev