Forfatterinterview med Louise Jensby:
”Jeg er vild med de gamle romere”
Antikken og de gamle romere har en helt særlig plads i debutforfatter Louise Jensbys hjerte. I hendes formidable historiske spændingsroman fletter hun nutiden sammen med romertiden. Det er blevet til et brag af en roman. Vi har interviewet historiker, Louise Jensby, i forbindelse med udgivelsen.
Hvordan begyndte du at skrive?
Jeg har altid godt kunnet lide at skrive og i særdeleshed at lege med ord og ordspil. Jeg har derfor flere gange lagt an til at skrive en bog, men de forsøg ligger mange år tilbage, og de blev aldrig rigtig til noget. Jeg tror, det skyldes, at jeg ikke havde en ide, der var så færdigstøbt, som i denne omgang.
I forhold til Kejserens Arving, som er den første bog i serien Evighedens Forbandelse, så kom ideen simpelthen til mig, en dag jeg gik rundt derhjemme og kedede mig lidt. Jeg havde få måneder forinden færdiggjort mit studie i historie og oldtidskundskab på Aarhus Universitet, hvor jeg længe havde haft meget meget travlt med at læse, skrive speciale, undervise på universitetet plus flere andre jobs og et hus, der skulle laves om. Og fra den ene dag til den anden var flere af de store opgaver altså forsvundet.
I stedet for at give mig ro, oplevede jeg en rastløshed, som jeg ikke vidste, hvad jeg skulle stille op med, og så pludselig midt i min spisestue slog ideen om, hvad der skulle blive til Evighedens Forbandelse altså ned i mit hoved. Jeg tror faktisk, at jeg stoppede op et øjeblik, hvorefter jeg fortsatte direkte ind i stuen, hvor min computer står, og så satte jeg mig simpelthen ned og begyndte at skrive med det samme. Jeg havde en instinktiv følelse af, at det her kunne blive godt – også i langt højere grad end jeg havde haft ved mine tidligere ubehjælpsomme forsøg på at skrive en bog. Jeg husker tydeligt, at jeg fandt min telefon frem og tog et billede af skærmen med de første ord på, fordi jeg på en eller anden måde vidste, at det her kunne noget.
Hvad er tiltrækningen ved det gamle Rom?
Romerriget og dets historie er interessant af mange årsager – ikke mindst fordi hele vores vestlige civilisation, tankesæt, idealer, sprog og mere bygger på det og på det gamle Grækenland naturligvis. Det betyder, at vi gør, føler og siger ting i dag, som er blevet påvirket eller nærmest forudbestemt af noget eller nogen, som gjorde noget for flere tusind år siden. Det synes jeg, er enormt fascinerende. Nogle ting er meget tydelige og eksplicitte, mens andre har vævet sig så implicit ind i vores samfund, at mange ikke ved, at der er antikreferencer over det hele; på kloakdæksler, på bygninger, i den måde vi bruger sproget på, i teaterverdenen, i reklamer og brands og navngivningen af projekter eller firmaer.
Det handler om, at mange til stadighed opfatter antikken som et ideal, og der er da også noget helt grundlæggende forbløffende og fascinerende i, at romerne allerede for flere tusind år siden opfandt beton og havde rindende vand og gulvvarme – altså ting som vi ellers betragter som moderne opfindelser og bekvemmeligheder.
Hvem er din favorit blandt de gamle romere – og hvorfor?
Åh der er mange! Men min favoritperiode ligger nok lige omkring overgangen fra republikken til kejsertiden, fordi der sker så mange voldsomme og interessante ændringer i samfundet på det tidspunkt. Det er også her, vi finder personligheder som Julius Cæsar, Marcus Antonius, Kleopatra, Augustus, Jesus og mange andre, som hver på deres måde stod ud og turde gøre tingene anderledes, end hvad ”normalen” og sædvanen havde krævet hidtil.
Også kejser Nero har altid haft en dragende effekt på mig – og jeg har flere gange stillet spørgsmålstegn ved hans image som indbegrebet af ondskab, fordi jeg simpelthen ikke tror på, at det er hele sandheden – hvilket nyere forskning også viser. Ting blev dengang og bliver stadig skrevet og gjort af en årsag og med visse bagtanker, så det er altid vigtigt at holde sig for øje, hvem der har formidlet hvad om hvem. Det går lige nu op for mig, at min fascination nok netop bunder i de nævnte personers mod til at være anderledes – måske fordi jeg også selv altid har været lidt af en særling 😉
Hvordan bruger du din baggrund som historiker i din bog?
Ja! Jeg kan jo næsten ikke lade være! Det handler både om kendskabet til tiden og karaktererne, om spændingerne i samfundet, om tolkningen af visse personer og deres handlinger og så min dybe respekt for og kærlighed til en tid, der på en og samme tid er så lig med og forskellig fra vores egen.
Mit store kendskab til perioden, personerne og stederne gør forhåbentlig beskrivelserne af dem mere levende og relaterbare, end hvis jeg ikke havde været historiker, og så er der jo bare noget helt naturligt og bekvemt i at bruge de ting, man allerede ved til noget om.
Hvad vil du gerne med dine bøger?
Jeg vil egentlig bare være glad, hvis nogen kan finde en smule underholdning i historierne og måske trække på smilebåndet en gang imellem. Jeg har altid holdt af at underholde på forskellig vis, og kan Evighedens Forbandelse og de bøger der følger efter den serie være med til det, ville det være dejligt.
I forhold til netop Evighedens Forbandelse er der også blandet en vis portion historieundervisning ind i plottet, så kunne jeg på den måde være med til at vække en interesse eller give læserne/lytterne ny viden, kunne det også være fantastisk. Jeg kan rigtig godt lide at fortælle om antikken og det jeg ved om den, men jeg vil selvfølgelig helst gøre det til folk, som er interesserede i at høre, hvad jeg har at sige.
Mange kan synes, at historie virker kedeligt, men det kommer vist an på, hvem der fortæller den og med hvilket formål. Hvor finder vi ellers mere action, intriger, kærlighed, hemmelige affærer og sammensværgelser der på alle måder er oplagte som udgangspunkt for fiktive fortællinger? At flette fortiden sammen med nutiden giver derfor i høj grad mening, for hvis vi ikke lærer af historien, bliver vi ikke klogere. Og hvis vi ikke ved, hvem vi var, ved vi ikke, hvem vi er i dag.
Om bogen KEJSERENS ARVING af Louise Jensby
Man siger, at alle veje fører til Rom. Og for Katherine, der læser klassiske studier i London, findes der intet sted, hun hellere vil være. Hun er dog ikke den eneste, der er vild med den evige stad. Tony, hendes nye underviser, er ekspert i romersk historie, og ikke alene opfører han sig besynderligt, han kan også gengive historien med en næsten uhyggelig detaljegrad. Hun føler sig både tiltrukket og skræmt af hans enorme karisma. Hvem er han egentlig?
Før Katherine ved af det, er hun hvirvlet ind i et indviklet net af ældgamle intriger og velbevarede hemmeligheder, som fører hende tilbage til Rom. Men hun er ikke alene i Rom, for opmærksomme øjne følger hende tæt, for hun har noget, de gerne vil have.
Bogen vil kunne findes hos udvalgte boghandlere, alle større streamingtjenester samt hos online boghandlere som fx Plusbog.