Forfatterinterview med Jess Kitching:
”Hvor langt ville man selv gå i en presset situation?”
Jess Kitching har altid drømt om at blive forfatter. Drømmen er gået i opfyldelse, og hendes nervepirrende, psykologiske krimier udkommer nu også på dansk.
Hvordan begyndte du at skrive – og hvorfor blev det krimier?
Jeg har altid drømt om at blive forfatter. Som barn var jeg konstant i gang med at skrive, læse eller fortælle historier. Da jeg flyttede til Australien, begyndte jeg dog at forfølge min drøm om at skrive mere seriøst. Jeg sagde til mig selv, “du har allerede taget et kæmpe skridt ved at flytte fra England til Australien, hvorfor ikke gå efter endnu en drøm?” Det blev startskuddet til min forfatterkarriere.
I starten prøvede jeg lidt forskellige genrer, men krimier er den slags bøger, jeg selv bedst kan lide, så det var vel egentlig ret oplagt, at det skulle være krimier. Jeg elsker energien og plotopbygningen i dem og synes også, at man kan flette en masse dybde ind og gøre det hele mere interessant. Jeg kan særlig godt lide, når krimiforfattere tager en normal person og så udfordrer dem for at se, hvor langt de vil gå. Det er gribende og spændende.
Hvordan lærte du at skrive?
Jeg elskede at gå i skole – engelsk var mit favoritfag. Derfor studerede jeg også engelsk litteratur på universitetet, som inkluderer skrivning. Jeg lærte også at se bøger fra forskellige vinkler. Det har været en stor hjælp for mig som forfatter. Min afhandling var om stilhedens rolle i litteraturen og havde fokus på nonverbale karakterer i litteraturen – og hvordan deres stilhed alligevel var stærk kommunikation. Alle disse elementer prøver jeg at inkludere i min skrivning gennem unikke vinkler og plottwists, som kan kaste et helt nyt lys på krimigåden.
Din baggrund? Og hvem har støttet dig undervejs?
Min familie er arbejderklasse, og jeg er det mellemste barn. Jeg kommer fra Nordengland og har fået at vide, at min accent er som taget direkte ud af Game of Thrones. Mine forældre har altid støttet mig og min fantasi. De har aldrig sagt, at jeg burde finde på noget andet at lave. Jeg har ikke tal på hvor mange notesbøger, de har købt til mig, så jeg kunne skrive – og de fik mig ikke til at føle mig forkert, selvom jeg havde en større fantasi og flere mareridt end andre børn.
Sammen med min forlovede, Jack, bor jeg i Sydney, og han har været min største støtte sammen med mine forældre. Jack og jeg sparrer om alle mine ideer – og han får mig videre, når jeg føler mig lidt nede eller synes noget i mine skrivning ikke fungerer.
Du har været åben omkring at blive mobbet som barn, hvordan har det påvirket dig?
Det kan være svært at se, men jeg har et markant modermærke i ansigtet, som jeg dækker med makeup. Derfor har kommentarer, stirren og fornærmelser altid været en del af mit liv. Selv i dag som voksen oplever jeg, at folk stirrer og kommenterer.
Da jeg var barn, betragtede jeg ikke mig selv som et mobbeoffer. Jeg havde gode venner, og det, troede jeg, betød, at jeg ikke blev mobbet, selvom jeg oplevede konstante drillerier. En gruppe drenge på skolen blev ved med at drille mig og kaldte mig noget grimt på grund af mit modermærke. Først som voksen indså jeg, at det var mobning, og at alle de grimme ting, de havde sagt om mig, stadig var i mine tanker. De oplevelser har været inspirationen for min krimi PIGEN, HUN VAR ENGANG.
Hvem er dine egne litterære forbilleder?
Min første forfatterhelt var Jacqueline Wilson. Hun skrev spændende børnebøger om hårde emner som at vokse op på børnehjem eller at have forældre med psykisk sygdom. Jeg elskede den måde, hun jonglerede med store emner med indsigt og omsorg. Jeg mødte hende engang som barn, og bogen, hun signerede, er stadig et af mine kæreste ejer.
Andre forbilleder er Gillian Flynn, Lisa Jewell, Riley Sager, Clare Mackintosh, Sally Hepworth, CJ Tudor, Gillian McAllister, Taylor Jenkins Reid, Elle Croft, Robyn Harding, Harlan Coben, Frieda McFadden og Candice Fox. Faktisk beundrer jeg alle forfattere, som investerer tiden i at plotte og skrive og siden dele det med verden. Det er nemt at opgive sine drømme . En forfatter, der har kæmpet sig frem til at blive udgivet, er en helt i min verden.
Fortæl lidt om dine kommende bøger?
Jeg har to bøger på vej i Danmark. Den ene handler om en kvinde, der opdager, at hendes forlovede slet ikke er den, hun troede – og den anden om en seriemorder og offeret, der slap væk.
Om krimien PIGEN, HUN VAR ENGANG af Jess Kitching
Natalie har det perfekte liv. Men det har ikke altid været sådan. Da hun var teenager, blev hun nådesløst mobbet, og hun vil gøre hvad som helst for at distancere sig fra den kiksede pige, hun var dengang.
Da hendes bedste ven bliver myrdet i et fingeret trafikuheld, peger pilen pludselig på Natalie, og hendes nye, perfekte liv begynder at krakelere.
Natalie beslutter sig for at komme til bunds i sagen, for hun er sikker på, at det ikke er tilfældigt, at mordet sker, netop som Chrissy Summers, den værste mobber af dem alle, er vendt tilbage til byen. En kvinde, der før har ladet Natalie føle sit had, og som ikke har nogen stopklods, når det kommer til at gøre andre ondt.
Men Natalie er ikke længere en skræmt og kikset teenager. Denne gang har hun tænkt sig at slå tilbage og afsløre Chrissy som det uhyre, hun er. Spørgsmålet er, om Natalie kan nå at bevise, at Chrissy er morderen, før flere begynder at dø…
En nervepirrende, psykologisk krimi med et uventet plot, der rammer alle, der har prøvet at blive holdt udenfor – eller bare set passivt til – lige i maven.
Bogen findes hos din lokale og digitale boghandler, på alle større streamingtjenester samt hos online boghandlere som fx Saxo